Υπέρμετρη προβολή των δύο μεγάλων κομμάτων - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Υπέρμετρη προβολή των δύο μεγάλων κομμάτων


Υπέρμετρη προβολή των δύο μεγάλων κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα δείχνουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων της κάλυψης των κομμάτων κατά την πρώτη εβδομάδα του προεκλογικού αγώνα, τα οποία δημοσίευσε χθες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Στόχος των μετρήσεων αυτών, υπογραμμίζει το ΕΣΡ, αποτελεί η διασφάλιση της ισομερούς προβολής των κομμάτων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, η μοναδική περίπτωση «εκτροπής» που διαπιστώθηκε αφορά τον τηλεοπτικό σταθμό Alter, για το χρόνο που αφιέρωσε στα δελτία ειδήσεών του για τους Οικολόγους-Πράσινους. Σύμφωνα με τον κ. Λασκαρίδη, έγιναν οι ανάλογες συστάσεις στο κανάλι.

Η εικόνα της «πολιτικής πολυφωνίας», σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το ΕΣΡ, για την εβδομάδα από 7 έως 13 Σεπτεμβρίου, έχει ως εξής:

ΝΕΤ:
ΝΔ 39,1%
ΠΑΣΟΚ 35,8%
ΚΚΕ 10%
ΣΥΡΙΖΑ 7,3%
ΛΑΟΣ 5,6%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,2%

Mega:
ΝΔ 37,6%
ΠΑΣΟΚ 44,6%
ΚΚΕ 7,3%
ΣΥΡΙΖΑ 6,8%
ΛΑΟΣ 3%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΟΙ 0,7%

ΑΝΤ1:
ΝΔ 34,7 %
ΠΑΣΟΚ 45,3 %
ΚΚΕ 5,8 %
ΣΥΡΙΖΑ 4,1%
ΛΑΟΣ 6,3%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΟΙ 3,8%

Alpha:
ΝΔ 45,2 %
ΠΑΣΟΚ 34,4 %
ΚΚΕ 8,6 %
ΣΥΡΙΖΑ 4,6 %
ΛΑΟΣ 5,2 %
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2%

Star:
ΝΔ 29,2%
ΠΑΣΟΚ 42%
ΚΚΕ 11,3 %
ΣΥΡΙΖΑ 8,7 %
ΛΑΟΣ 7,4 %
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΟΙ 1,4%

Alter:
ΝΔ 39%
ΠΑΣΟΚ 46,4%
ΚΚΕ 5,5 %
ΣΥΡΙΖΑ 4%
ΛΑΟΣ 4,7 %
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΟΙ 0,4%

Skai:
ΝΔ 37,1 %
ΠΑΣΟΚ 40,1 %
ΚΚΕ 4,3 %
ΣΥΡΙΖΑ 15%
ΛΑΟΣ 2 %
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΟΙ 1,5%

Τα στοιχεία των μετρήσεων δείχνουν σημαντικά υψηλότερο χρόνο προβολής για το ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σε όλα τα κανάλια – με μόνη εξαίρεση τον Alpha. Το γεγονός ωστόσο εξηγείται λόγω της μεγαλύτερης προβολής που δόθηκε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή την ομιλία του αρχηγού του κόμματος Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ. Για το λόγο αυτό, η απόκλιση της κατανομής του χρόνου στα κόμματα από τα ποσοστά που εξασφάλισαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, δεν ελήφθη υπόψη.

Το ΕΣΡ θα πραγματοποιεί καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μετρήσεις σε εβδομαδιαία βάση, για την ισότιμη προβολή των κομμάτων προκειμένου να διασφαλίσει την πολιτική πολυφωνία.

Το ΕΣΡ εξέδωσε επίσης Οδηγία για τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της προεκλογικής περιόδου, τόσο από τους εθνικής εμβέλειας σταθμούς όσο και από τους περιφερειακούς και τοπικούς σταθμούς. Συγκεκριμένα, και όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΣΡ κ.Λασκαρίδης, προβλέπεται σε περισσότερα από ένα άρθρα της Οδηγίας ότι «απαγορεύεται η προβολή και η υποτίμηση, προσώπων και κομμάτων, τόσο μέσω σχολίων όσο και μέσω διαφημιστικών σποτ». Ο κ. Λασκαρίδης διευκρίνισε ότι η οριοθέτηση αυτή δεν απαγορεύει τη λεγόμενη αρνητική διαφήμιση, αλλά απλώς θέτει ένα μέτρο που αποσκοπεί στη διασφάλιση της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου και της πολιτικής επικοινωνίας γενικότερα.

Μάλιστα, σχολιάζοντας περαιτέρω ο πρόεδρος του ΕΣΡ ανέφερε ότι οι διατάξεις αυτές αφορούν και τις σατιρικές εκπομπές, κατά τη διάρκεια των οποίων, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να διαπομπεύονται πρόσωπα και κόμματα.

Σύμφωνα με το νόμο, προβλέπεται ότι κάθε υποψήφιος μπορεί να εμφανιστεί μόνο μία φορά σε τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας και μέχρι δύο σε περιφερειακής και τοπικής. Όπως διευκρίνισε ο κ. Λασκαρίδης, σε περίπτωση που μέχρι τώρα κάποιος βουλευτής έχει εμφανιστεί δύο φορές, θα κληθεί το κανάλι που τον παρουσίασε σε απολογία, ενώ τόνισε ότι τα κανάλια είναι υποχρεωμένα να προβάλουν τη δραστηριότητα όλων των υποψήφιων, οι οποίοι θα το ζητήσουν με σχετικό γραπτό αίτημα.

Πηγές: Ναυτεμπορική, Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες