Πλαφόν στις οφειλές και "πάγος" στους τόκους για επιχειρήσεις - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Πλαφόν στις οφειλές και "πάγος" στους τόκους για επιχειρήσεις

Του Στέλιου Κράλογλου

Μέτρα «σωσίβιο» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις επεξεργάζεται η κυβέρνηση με παρεμβάσεις που προβλέπουν μεταξύ άλλων «πάγωμα» των τόκων υπερημερίας, πλαφόν στον ανατοκισμό του κεφαλαίου, αναχρηματοδότηση δανείων και ευνοϊκές αλλαγές στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.

Το σχέδιο για το «πάγωμα» των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, για ένα χρόνο ενδεχομένως, θα μπορεί να συνδυαστεί και με τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσες επιχειρήσεις, λόγω της σημερινής συγκυρίας, πλήττονται ιδιαίτερα και έχουν πρόβλημα αποπληρωμής οφειλών.

Το σκεπτικό είναι σε όσες επιχειρήσεις εντάσσονται στη ρύθμιση να «τρέχουν» μόνο οι συμβατικοί τόκοι και να παγώνει για το διάστημα αυτό ο τόκος υπερημερίας. Φρένο ίσως μπει και στον ανατοκισμό, αφού ακόμα και εάν κεφαλαιοποιούνται οι απλήρωτοι τόκοι και επιβαρύνονται εκ νέου με επιτόκιο υπερημερίας το σύνολο της επιχειρηματικής οφειλής δεν θα μπορεί να ξεπερνά τον πλαφόν (π.χ. διπλάσιο του αρχικού δανειζόμενου κεφαλαίου).

Για το χρόνο που θα «παγώσει» το δάνειο οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτήσουν την οφειλή του. Αυτό θα γίνεται μέσω του ταμείου αναχρηματοδότησης των επιχειρήσεων το οποίο θα μπορεί να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές μέσω έκδοσης ομολόγων -π.χ. πράσινων ομολόγων- και να προωθεί συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για τη χρηματοδότηση των παλιών επιχειρηματικών οφειλών που θα τιτλοποιούνται. Ως επιπρόσθετο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων η κυβέρνηση εξετάζει την αναστολή καταβολής, για ένα χρόνο, της εισφοράς 0,6% του Ν. 128/75.

Τα μέτρα αυτά, που θα κατατεθούν σε δημόσια διαβούλευση, θα συμπεριληφθούν στα νομοσχέδια που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Επέκταση των εγγυήσεων

Την ίδια ώρα σχεδιάζεται η ευρεία επέκταση των εγγυήσεων του Δημοσίου για τα δάνεια των επιχειρήσεων κάθε είδους, από κεφάλαιο κίνησης μέχρι επενδυτικό-βιομηχανικό. Στόχος είναι να καταργηθούν οι περισσότερες προϋποθέσεις που υπάρχουν σήμερα, όπως π.χ. η κερδοφορία, και να αντικατασταθούν από πιστοποίηση βιωσιμότητας, την οποία μπορεί να εκδίδει και η δανειοδοτούσα τράπεζα.

Ζητούμενο είναι να υπάρξει «φρέσκο χρήμα» στην αγορά και μάλιστα γρήγορα, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν επιχειρήσεις που είναι μεν βιώσιμες αλλά έχουν πληγεί σφόδρα από την κρίση και την κακή ψυχολογία των καταναλωτών. Με το «άπλωμα» των προϋποθέσεων του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ) για εγγύηση δανείων μικρών επιχειρήσεων, υπολογίζεται ότι πάνω από 500.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις θα ενταχθούν στα προγράμματα εγγύησης τραπεζικών δανείων και ουσιαστικά θα πάρουν παράταση μέχρι να περάσει ο τυφώνας της κρίσης.

Επιπλέον, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών για την έναρξη μια νέας επιχείρησης και τον περιορισμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών σε 4 από περίπου 18 που απαιτούνται σήμερα, το υπουργείο Οικονομίας θα εισάγει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση των διαδικασιών αλλά και συγχώνευσή τους σε ένα επίπεδο διοίκησης (Νομαρχία ή Περιφέρεια) και τη δημιουργία μίας πολύ-λειτουργικής υπηρεσίας, μίας στάσης για επιχειρήσεις (multifunction one stop shops, τύπου ΚΕΠ), έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους με τη δημόσια διοίκηση και να εξυπηρετούνται οι πιθανοί επενδυτές.

Αλλάζει ο Επενδυτικός Νόμος

Η κυβέρνηση ετοιμάζει και «λίφτινγκ» στον επενδυτικό νόμο με αλλαγές των παρεχόμενων κινήτρων. Ο νέος νόμος θα βασισθεί σε νέα κριτήρια και περιφερειακή εξειδίκευση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής με στόχο:

* Την προαγωγή της καινοτομίας, της εξαγωγικής δραστηριότητας, και της πράσινης οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

* Τη σύνδεση της χορηγούμενης ενίσχυσης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εκτός των επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, ΑΠΕ, επενδύσεων εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας και καινοτομίας.

* Τον ανασχεδιασμό του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων ώστε να μην εξαλειφθούν περιπτώσεις όπου επενδύσεις σε οικονομικά εύρωστους νομούς ενισχύονται με ίδια ποσοστά ή και με μεγαλύτερα σε σχέση με αδύναμους οικονομικά νομούς.

* Την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο και καταβολής της ενίσχυσης. Σήμερα η αναμονή για εξέταση των επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται σε 15 μήνες περίπου –παρά την πρόβλεψη του νόμου για εξέταση εντός διμήνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες